Den första ishockeymatchen i Örnsköldsvik

Den första ishockeymatchen i Örnsköldsvik spelades den 21 februari 1938, mellan Örnsköldsviks SK och Alfredshems IK. Det var dock inte den första ishockeymatchen som kom att spelas i landskapet, utan den gick av stapeln i Härnösand den 1 februari samma år, mellan två lag som elegant och fantasifullt kallades för "Lag I" och "Lag II" i lokalpressen. Därefter följde den 15 februari en match mellan två "riktiga" lag i form av IF Älgarna och Teknis IF.

Nog om Härnösand nu, och istället till de viktigaste fynden som går att göra i ÖA-texten här nedanför. Det var ju allmänt känt att Alfredshem var stadens starkaste bandylag, och åkstyrkan omnämns därför i artikeln, men det var ÖSKs "kamplust och framåtanda" som tydligen fällde avgörandet. Det skulle ju kunna tolkas som att bandyeleganterna från andra sidan Varvsberget inte riktigt var beredda att ta in hockeyns fysiska element på en gång - och därmed fick betala det dyra, och för alltid ofrånkomliga, priset att ha förlorat sin första match någonsin i sporten. Det är dock inte hela sanningen, i en annan upplaga av ÖA-artikeln utvecklas matchbilden lite mer och det tycks som att ÖSK-arna dragit nytta av bättre och säkrare puckbehandling än Alfredshem.

Publiksiffran är också lite omtvistad, 200 personer i artikeln som finns här nedanför, 250 i Örnsköldsviks-Posten och hela 300-400 personer i den andra upplagan av ÖA-artikeln. Den sistnämnda siffran sägs då ha överträffat alla tidigare bandymatcher mellan inhemska lag.

Hur såg det då ut runt planen? Ja, beskrivningar av tidiga hockeyrinkar i Norrland säger vanligen att kortsidessargen var högre än den på långsidorna och även rejält fastspikad. Långsidessargerna bestod, enligt den nedan porträtterade Erik Eriksson (i jubileumsskriften från ÅIF), i Övik av några löst utlagda plankor som väl mest kunde stoppa ispuckar. De första målburarna var enkla träramar med nät, och i alla fall i Alfredshem ställdes de existerande bandyburarna runt om. Det är troligt att så även var fallet på Gamla IP, då det ju även där var fråga om en bandyplan vintertid.

Det kanske är lite o-opportunistiskt år 2005, men det ska nog nämnas att de flesta jublade åt ÖSKs mål, i alla fall om man får tro de Öviksbaserade journalisterna.


Instruktören, domaren och den tidigare Göta-spelaren Einar "Knatten" Lundell, under sina aktiva dagar.

P.S. - Den här artikeln kommer senare antingen att utökas, eller så skrivs en helt ny artikel som tar upp Einar "Knatten" Lundells veckor i Ångermanland mer utförligt. Hur många SM-guld i bandy han verkligen stal från landskapet med sina eländiga veckor av hockeymissionerande kommer nog ändå att vara ett fritt forskningsfält, även efter detta framtida projekt...


Alfredshems förste målskytt Erik "Kliffen" Eriksson, fotograferad vid den första DM-finalen mot Nyland ett år senare. Den gröna tröjan med den röda garneringen runt halsen kom direkt från bandyverksamheten. Erik blev senare mycket aktiv både i distriktets och Alfredshems väg mot sverigeeliten, som ledamot i den första förbundsstyrelsen i distriktet, lagledare och ordförande i Alfredshem samt ordförande i den ekonomiska föreningen Kempehallen  (med mera).


ÖSKs segerskytt Fred Dahlén fortsatte spela den nya sporten under ytterligare några gynnsamma år, han ska bl.a. ha ett personligt rekord på 8 mål i en match not Nordahlarnas Hörnefors IF. Han fick dessutom vara med om föreningens flytt till den första "Elverksrinken". Den låg i slutet av Viktoriaesplanaden, och då ganska nära ett visst nutida arenaprojekt.
 
 


 

Matchfakta glömde tydligen skribenten att knacka ihop, så det får konstrueras manuellt, med hjälp av Verdana (8 punkter).

Den första ishockeymatchen i Örnsköldsvik - 1938-02-21

Örnsköldsviks SK - Alfredshems IK 4-3 (0-1, 1-1, 3-1)

0-1 Erik Eriksson
1-1 Hartvig Sjöström
1-2 Erik Eriksson
2-2 Hartvig Sjöström
3-2 Nilsson
3-3 Nils Sjöström
4-3 Fred Dahlén

Publik: 200-400 (På gamla IP, nuvarande Busstationen)
Domare: Einar Lundell


Övikshockeyns vagga, en januarieftermiddag 67 år senare.